Des que aquesta zona aconseguís la categoria de Denominació d'Origen el 1988, els seus afruitats vins blancs han experimentat un espectacular èxit que ha donat un aire d'optimisme a la producció vinícola gallega.
En els seus 3.688 hectàrees inscrites, el raïm Albariño és la principal varietat de la denominació, amb la qual s'elaboren exquisits vins aromàtics, amb una boca àmplia, complexa i una intensa via retronasal.
La profunda modernització tecnològica de la zona ha suposat també una gran influència per a altres denominacions d'origen de Galícia. Tant les més modernes cooperatives com els viticultors artesanals que elaboren vins a petita escala en les ADEG (cellers, en gallec) estan produint vins complexos i de qualitat.
L'èxit obtingut en els mercats per l'Albariño ha animat els viticultors a experimentar amb les criances i l'envelliment en dipòsit, en fusta i en ampolla. Dues noves zones de cultiu van ser incorporades a la denominació en els anys 1996 i 2000. Per aquest motiu, i perquè altres subzones van començar a produir durant aquesta dècada, la producció de vi s'ha incrementat de forma considerable.
Història
Es considera que el raïm Albariño va ser introduïda en el segle XII per monjos cistercencs (Monestir de Armenteira) procedents del Rhin. Encara que altres teories mantenen que va passar a través de Portugal, on va arribar, procedent de Grècia, en vaixells anglesos.
Les subzones de Roser i Comtat tenen una llarga història d'elaboració de vi i tenen els seus propis estils tradicionals. Salnés, per contra, va començar a produir varietats procedents de la Albariño més recentment, venent el vi en petites quantitats per al seu consum local en bars i restaurants.
El 1988, les Ries Baixes van ser nomenades denominació d'origen després d'un període d'intensa replantació que va continuar fins a finals de 1990.
Geografia i geologia
La DO es divideix en cinc subzones, quatre d'elles a la província de Pontevedray una al sud de la Corunya. Val do Salnés, en el baix vall del riu Umia i centralitzada a Cambados, una històrica ciutat costanera situada en una península, és una zona suaument ondulada i la vinya s'assenta tant en vessants poc pronunciats de diferents orientacions com en terrenys plans. És rocosa, amb terrenys luvials.
Més al sud, al llarg de la frontera est-oest amb Portugal i en la conca més baixa del Miño, es troba O Rosal, que s'estén terra endins fins a la ciutat de Tui. Les vinyes formen aquí terrasses a la vora del Miño, que s'obre per formar un estuari. Els terrenys són luvials.
El Comtat do Tea, a l'oest, s'estén des de Tui al llarg vall del Miño fins trobar-se amb la DO Ribeiro. La seva orografia és molt més accidentada, integrada per una sèrie de petites valls fluvials formats per diminuts rius. Granit i pissarra cobreixen la superfície.
Dues subzones més llunyanes han estat incorporades recentment: Soutomaior, just al sud de la ciutat de Pontevedra, a la desembocadura del riu Verdugo a la Ria de Vigo, va ser registrada el 1996, i Ribera d'Ulla, al nord de Pontevedra, a la província de la Corunya, registrada el 2000. Els sòls de Soutomaior són lleugers i sorrencs, coberts amb granit, mentre que Ribera d'Ulla posseeix principalment terrenys luvials.
Clima
El clima atlàntic, amb hiverns humits i amb boires marítimes, varia entre les diferents subzones. En general, la pluviometria és elevada i les temperatures són suaus, amb màximes que no solen sobrepassar els 30 º C i mínimes que tan sols al desembre i gener s'acosten als 0 º C.
Les zones més fredes són Ribera do Ulla i Val do Salnés, donada la seva posició a prop de la costa. La més càlida és Comtat acord Tea, amb temperatures ocasionals que poden rondar els 40 graus, encara que també posseeix hiverns freds amb freqüents gelades i amb pluges superiors als 2.000 mm. O Rosal és bastant càlida, però també és una àrea temperada gràcies a la influència de la costa.
Els forts vents poden ocasionar problemes a les vinyes, particularment per a aquells es troben a la cara oest de la costa. Les gelades, la pedra i la calor de l'estiu també poden produir complicacions.
Viticultura
Fins a dotze varietats de raïm locals són permeses per la DO Rías Baixas encara que, una d'elles, la Albariño, representa el 90% de les vinyes. Altres varietats recomanades són Treixadura, generalment barrejada amb Albariño al Comtat de Teatres, Loureira Blanca, una varietat de raïm local d'alta qualitat associada a la zona d'O Rosal, i la Godello, plantada recentment de nou en aquesta denominació després de l'èxit aconseguit en altres zones de Galícia.
Les vinyes es planten sobre pèrgoles de granit trucades parrals amb l'objectiu de protegir-les de la humitat i donar-los major cos gràcies a la llum solar de l'estiu. No obstant això, en l'actualitat els viticultors estan experimentant amb el sistema de cortina doble (sense estacada de vegetació però sí de braços), encara que molts d'ells estan ja pensant en utilitzar en el futur la collita mecànica. Les produccions són relativament altes comparades amb altres àrees productives d'Espanya.
La verema varia segons les subzones: comença a mitjans de setembre (entre el 15 i el 19) a O Rosal i en Comtat de Teatres, entre el 20 i el 25 a Val do Salnés i Soutomaior, ia finals de mes a Ribeiro do Ulla .
Al voltant de 500 hectàrees de vinyes són conreades en l'actualitat de forma ecològica
Web oficial de la D.O.
Vins de la D.O
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada