Getariako Txakolina

Història


El Xacolí és un vi amb solera. Ja en els arxius reals de l'Espanya de 1622 s'esmentava la seva existència com vi elaborat a Hondarribia. En aquells dies, hi havia un ferotge proteccionisme entre els diferents productors de les diferents àrees geogràfiques. Com a dada curiosa, els viatgers que arribaven a aquesta terra observar que les pèrgoles que sostenien les vinyes estaven fetes d'ossos de balena.

Fa cent anys hi havia fins a 1.000 hectàrees de vinyes de raïm natives per a l'elaboració d'aquest vi. No obstant això, després del estrall que va provocar el oïdi, les plantacions es van reduir fins gairebé la seva desaparició. Des de la creació de la denominació d'origen en l'any 1990, l'àrea de cultiu s'estén sobre 180 hectàrees.

Geografia i geologia

Les vinyes creixen als turons de les muntanyes i acaben en el mar del Guipúscoa, província situada al nord-oest del País Basc i que limita amb França. La major part de les vinyes es troben al voltant de Guetaria (76%) i Zarautz (22%), dues ciutats de pescadors situades a l'oest de la capital de la província: Donostia - San Sebastià. El 2% restant es situï en les proximitats de la ciutat de Aya (Aia).

Les plantacions es troben molt properes a la costa, protegides així del gel i del fort sol de l'estiu, encara que necessiten situar-se en els pendents del sud-est per evitar la brisa del mar i recollir una major insolació. Se situen habitualment en pendents escarpats, encara que no sempre en terrasses, de manera que la verema és d'autèntica vertigen on no existeixen bancals. Les vinyes són guiades amb filferros o alçant els raïms sobre pilars de terra. Les altituds en què es troben oscil·len entre els deu i els 100 metres, en un sòl argilós sobre el qual resideix una capa de gres.

Clima

La zona està protegida dels característics vents freds septentrionals per la turons de la costa, el que dóna lloc a un clima bastant suau, amb temperatures temperades (la mitjana anual és de 13,5 º), elevada puvliosidad i moderada lluminositat. Una dita de la zona és molt clarificador sobre les característiques del clima a l'estiu: "Cinc dies clars, cinc dies ennuvolats". Les pedregades poden arribar a causar seriosos problemes al raïm. Les precipitacions són més altes que en qualsevol altra zona vinícola espanyola: 1.600 mm.

Viticultura

S'empren dues classes de raïm per fer el chacolí: la Hondarrabi (o Ondarribia) Zuri, raïm blanc, les soques ocupen el 95% de l'àrea de la DO i la Hondarrabi Beltza, raïm negre utilitzada per el 5% restant. La majoria de les vinyes tenen més de vuitanta anys, amb arrels de 10 metres de profunditat. Gràcies a la seva vellesa és possible aixecar del sòl i plantar sobre els pals de pedra de les pèrgoles, similars a les existents a Galícia, que permeten que les branques de la vinya quedin entreteixides, formant un sostre que en l'època estival protegirà el seu fruit de les condicions climàtiques adverses.

Com a conseqüència de les fortes precipitacions atlàntiques la producció s'acosta a la de països com Alemanya o França, encara que en rares ocasions arriba a superar-los. La fil·loxera mai ha arribat a afectar les vinyes d'aquesta zona perquè l'aigua que s'acumula al voltant de les arrels a l'hivern impedeix l'atac de la malaltia, i les vinyes són empeltades sobre les seves pròpies arrels. La verema normalment comença a principis d'octubre.

Finalment, l'oïdi i la floridura poden causar problemes ocasionals, com en molts vinyes propers al litoral, i molt poques vegades apareixen casos de botritis. L'aranya vermella i l'arnya cochylis són rares. En l'actualitat hi ha algunes petites plantacions experimentals de varietats de raïm franceses i alemanyes.


Web oficial de la D.O.
www.getariakotxakolina.com

Vins de la D.O


Ameztoi's Rubentis Vineyard from De Maison Selections on Vimeo.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009