D.O. Vinos de Madrid

Història

La tradició vinícola de l'àrea de Madrid es remunta al segle XIII , època en què els negres d'aquesta zona eren ja reconeguts per la seva robustesa. Durant molts segles, la regió vinícola va ser coneguda com Terra de Madrid.

La primera denominació oficial va ser el 1984, quan a la regió li va ser concedida la Denominació Específica (DE).  Finalment, la Denominació d'Origen va arribar el 1990.


Geografia i geologia

Hi ha tres subzones diferents en la DO Vins de Madrid, totes elles a altituds compreses entre els 522 i 800 metres; cadascuna té la seva pròpia caràcter i el seu propi terreny.

Al voltant de la meitat de les vinyes es situen a Arganda, la subzona més extensa (51% de les vinyes), a 26 municipis del sud-est de Madrid. La zona s'estén cap al sud i les vinyes s'assenten preferentment sobre argila i greda, formant terraplens que descansen sobre granit amb una bona quantitat de terra calcària.

A l'oest i sud-oest de Madrid es situa Sant Martí (35% de les vinyes), al sud de la Serra de Gredos.  Més al sud es troba l'última subzona, Navalcarnero (14% de vinyes), ja en l'altiplà. Ambdues fan frontera amb Méntrida , la DO del nord-oest de Castilla-la Manxa.  A Sant Martí són més abundants els sòls bruns sobre subsòl granític, mentre que els de Navalcarnero són sòls sense carbonats, baix en nutrients, i s'estenen sobre un subsòl de terra i argila, però, retenen molt bé l'aigua.


Clima

Les tres subzones de Vins de Madrid tenen un clima continental, amb moltes hores de llum solar i temperatures extremes. Les pluges varien segons la subzona, tot i que en general són escasses, apareixen sobretot a la primavera i la tardor i solen anar associades a vents del sud-oest.  Sant Martí, influenciada per la serra, és la subzona més humida, rebent 658 mm de pluja cada any; Navalcarnero rep 529 mm, i Arganda, a la zona est, només 461 mm.

La calor extrem de l'estiu i els gèlids hiverns són sovint un problema per al desenvolupament de les vinyes, igual que la calamarsa.

Viticultura

Les varietats de raïm canvien d'una subzona a una altra: a Arganda predominen Malvar y Tinto Fino (Tempranillo); en San Martín, Albillo y Garnacha ; y también Garnacha en Navalcarnero. Malvar i Negre Fino (Tempranillo), a San Martín, Albillos i Garnatxa , i també Garnatxa a Navalcarnero. D'altra banda, estan començant a desenvolupar- Syrah i moscatell de gra menut en haver estat autoritzades pel Consell Regulador.

Les vinyes es distribueixen de diferents formes per treure'n el màxim partit possible a l'espai i terres disponibles. Així mateix, la densitat de les vinyes varia entre 900 i 4.000 per hectàrea. Des de fa poc temps tots les vinyes (99%) són cultivats de forma lliure. Han començat a desenvolupar els cultius ecològics.

Web oficial de la D.O.
Vins de la D.O

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009