D.O. Monterrei

Història

L'origen d'aquestes vinyes es remunta a l' època dels senyorius feudals , quan Monterrei era una fortalesa eclesiàstica i palau, on també es trobava l'hospital del pelegrí. El castell, que representava llavors a l'autoritat regional, controlava els preus i la qualitat dels vins fets a les terres del monestir i en els diferents dominis feudals.

La zona és famosa per la qualitat de l'aigua, per això hi hagi prestigiosos balneari s i empreses embotelladores d'aigua, concretament, a Verín. Monterrei va obtenir la DO en els anys setanta, encara que va ser posteriorment suspesa fins que els cultivadors locals van aconseguir la seva restitució en els noranta.

Geografia i geologia

Les vinyes s'estenen sobre les vessants de les valls situats al voltant del riu Támega, al sud-oest de la província gallega d'Ourense. La ciutat principal de la zona és Verín, a 15 km al nord de la frontera amb Portugal. Les altituds varien entre els 400 i els 450 metres.

Cal distingir dos subzones clarament demarcacions: Val do Monterrei i Ladeira de Monterrei. En aquesta última zona es troben la fortalesa que dóna nom a la denominació i el municipi de Castuelo do Val. Les vinyes ocupen una extensió propera a les 3.000 hectàrees.

L'orografia és bastant uniforme, sense excessiva ondulació, per tant les vinyes són fàcilment mecanitzables. El sòl és principalment argilós, a causa de l'alta pluviositat de la regió, i està constituït per terra bruna amb un contingut en matèria orgànica baix en fòsfor i mitjà-baix en potassa. Té una acidesa mitjana-alta o alta.

Clima

Monterrei és la zona més càlida i seca de Galícia, compartint amb l'altiplà algunes de les seves característiques climàtiques, però, paradoxalment, té el nivell de precipitacions més alt d'aquella comunitat. La Serra de Laroucaprotege a les vinyes de les vents humits del nord-oest. Els estius són llargs i algunes vegades secs.

Les temperatures poden caure a l'hivern per sota dels zero graus. La mitjana de les precipitacions se situa al voltant dels 683 mm i la influència de l'oceà Atlàntic es tradueix en uns tardors freds.

Viticultura

A la DO Monterrei hi ha una barreja de varietats locals i regionals. Predominen el raïm blanques, entre les quals destaquen Doña Blanca, Treixadura i verdello , així com Godello . Les varietats negres són més escasses i entre elles sobresurten la curiosa raïm Arauxo (versió local de la Tempranillo), Mencía i Bastard.

Atès que moltes plantacions són noves, les vinyes estan sobre espatlleres per augmentar la seva exposició al sol. La major part de la vinya es treballa en plantacions regulars, sobre parcel bastant extenses i evitant els emparrats, en formes baixes o "a la castellana".

Web oficial de la D.O.
Vins de la D.O

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009