Història
Somontano es troba a la comarca del mateix nom la capital, Barbastre, suma una població de 16.000 habitants ocupant el cinquè lloc en el rànquing de les ciutats més poblades d'Aragó.
Els impressionants valls dels rius i els barrancs són recorreguts per cavernes i túnels que daten de l'edat de pedra. Pintures rupestres i eines dels habitants d'aquesta època han estat trobades en molts en aquests paratges.
Com en altres zones d'Espanya, la producció vinícola es va consolidar aquí des dels romans i posteriorment a l'època medieval gràcies als monestirs. A causa de la proximitat de la frontera amb França, fins ben entrat el segle XX la major part del vi elaborat va adquirir un caràcter especial que ha sabut mantenir. A finals de 1980, i després de guanyar la categoria de denominació d'origen, van aparèixer noves cellers i es van importar varietats com Chardonnay o Cabernet Sauvignon. Aquest fet ha estat utilitzat pel Consell Regulador per tractar de protegir les varietats pròpies de la regió i intentar el cultiu d'altres raïms-com la Parraleta-que havien quedat oblidades. Els resultats obtinguts han registrat un gran èxit.
Geografia i geologia
La D.O. Somontano se situa a la zona centre de la província d'Osca, i ocupa una bonica comarca de transició entre les estribacions pirinenques i la depressió del riu Ebre Pren el seu nom de la comarca aragonesa on es localitza la major part de les vinyes. La ciutat més important és Barbastre, situada a 80 quilòmetres de la frontera francesa. Com el Piemont italià, Somontano significa "sota la muntanya", "a peu de muntanya".
Les vinyes estan situats en una zona exuberant, verd, de abruptes terrenys i paisatges escalonats amb altituds properes als 350-650 metres i amb valls que recorren la zona de nord a sud fins a desembocar al riu Ebre
Els terrenys estan formats per gres i argila d'un color vermell brillant, a més de residus procedents dels rius. L'existència de pedra calcària els converteix en sòls ideals per a aquests cultius. Presenten escassa fertilitat, notable permeabilitat i bones condicions sanitàries.
Clima
Al refugi dels vents del nord, gràcies als Pirineus, Somontano té un clima medi continental. No obstant això, les temperatures són extremes, baixant dels 10 graus sota zero a les nits d'hivern. Els vilatans estan acostumats a tractar amb el gel, la sequera i la calor extrem de l'estiu. Són habituals els canvis bruscos de temperatura al final de la primavera i la tardor, en els mesos de juny i novembre. Aquest clima també es caracteritza pel contrast tèrmic entre el dia i la nit de l'estiu que aporta l'excel • lència a la maduració del raïm.
Viticultura
La varietats de raïm combinen el tradicional amb l'actual. Així, es fan servir les tradicionals tintes Moristel i Parraleta i la blanca Alcañón, que han mostrat durant la dècada de 1990 el valor de la seva naturalesa i individualitat, adaptant-se ràpidament a les noves tècniques d'elaboració del vi.
Altres varietats espanyoles com Macabeu, Ull de llebre i les Garnatxa Negra i Blanca són plantades al costat d'altres importades com Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Gewürtztraminer o Syrah.
La disposició de les vinyes depèn de l'accessibilitat al lloc, encara que cada vegada més s'està adaptant a la mecanització. La malaltia endèmica de la zona el l'oïdi però amb les tècniques actuals de control sanitari no origina cap problema. La malaltia del míldiu és nul. La verema comença a la primera quinzena del mes d'agost.
Web oficial de la D.O.
Vins de la D.O
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada