D.O. Bierzo


Situada al nord-oest de la província de Lleó i tocant a Galícia i Astúries, el Bierzo, coneguda per molts com "la porta de Galícia", és una rica i fèrtil plana envoltada de muntanyes. Probablement, és molt més coneguda com una àrea minera i per la presència d'un petit grup de ciutats industrials, però és també una zona ideal per la vinya. La vall on se situen les vinyes té un suau pendent que neix en els boscos de pins de les muntanyes circumdants i que els protegeix de les pitjors influències de l'Atlàntic.

Tant pel paisatge com pels seus vins, es tracta d'un lloc de transició entre l'altiplà i Galícia i molt ben negres procedents del raïm negre Mencía i de les vinyes plantats al costat de la veïna DO Valdeorras.

Els productors locals es mostren orgullosos de realitzar excel.lents vins amb bones tècniques amb les que podria arribar a convertir-se en una prolífica regió vinícola.

Història

Mencía, la varietat de raïm sobre la qual s'ha desenvolupat aquesta denominació d'origen, va ser portada per els pelegrins que feien el Camí de Santiago. Anteriorment, els romans ja elaboraven vi a la zona, encara que no en massa quantitat pel fet que la majoria de la terra es va destinar molt aviat a la mineria.

Quan el Bierzo va aconseguir la denominació, el 1988, els seus vins procedien de reeixides barreges de vins locals i d'altres de fora. Tres anys abans, el juny de 1985, la zona ja va aconseguir una denominació provisional i per aquell llavors els productors havien implantat noves tecnologies per elaborar el vi, que produïen exclusivament a partir de raïms locals.

Geografia i geologia

La zona de cultiu del Bierzo se situa en el límit oest de la província de Lleó i s'assenta en el llarg Vall del Sil, que s'estén a l'abric dels Montes de León i la Serralada Cantàbrica, que també protegeix a altres valls afluents del sil.

Les ciutats més importants són Ponferrada i Villafranca del Bierzo. Geogràficament, la vall és com una illa, amb el seu propi clima i sòl. El seu lateral oest limita amb Galícia, on la Serra de Caruel i Les Ancares proporcionen una barrera contra els vents humits de l'Atlàntic.

Les vinyes creixen al llarg de la plana a una altitud que oscil.la entre els 450 i els 1.000 metres sobre el nivell del mar. Estan plantats en sòls movedissos, pissarrosos i humits que són raonablement fèrtils. També tenen sorra i granit sorrenc.

Clima

El microclima de la vall és la seva millor protecció pel fet que suavitza el clima continental de l'altiplà castellana, resguardat de les baixes temperatures de l'hivern i les elevades de l'estiu. Per això, el gel i la pedra apareixen molt ocasionalment, igual que el vent i l'excessiu calor de l'estiu.

Hi ha molta lluminositat i menys pluja que a Galícia, però suficient: 721mm. La temperatura mitjana durant l'any és de 12,3 º C.

Viticultura

Mencía és la principal varietat de raïm negre, conreant en el 70% de la vinya. Se segueix encara plantant, mentre que altres com Doña Blanca (10%) es troben en l'actualitat en recessió. Merlot, Cabernet-Sauvignon i Tempranillo són encara raïm experimentals i d'elles s'elaboren vins que han donat òptims resultats, encara que no estiguin acollides pel Consell Regulador. Godello, la varietat blanca que s'ha convertit en l'estrella de la propera DO Valdeorras, està començant a cultivar (1,5%). Les vinyes creixen en terrasses i en les faldes de les muntanyes. Les vinyes estan plantades sobre espatlleres amb una distància de tres metres entre cada fila, molt superior als 1,5 de mitjana de les vinyes tradicionals, que estan sent progressivament reemplaçats.

La verema comença entre els dies 15 i 20 del mes de setembre.

Varietats permeses a la D.O. Bierzo

Negres: Mencía i Garnacha Tintorera.
Blanques: Doña Blanca, Malvasía, Palomino y Godello.

Web oficial de la D.O.
Vins de la D.O
Font ICEX

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009