D.O. Cigales





D.O. Cigales


La comarca de Cigales ha estat tradicionalment associada a vins aromàtics i rosats. No obstant això, els productors estan començant a mostrar el seu interès per l'elaboració de vins negres, seguint l'exemple d'altres denominacions de la vall del riu Duero. I, certament, tant per terra, el clima i el raïm d'aquesta petita zona vinícola (té una mica menys de 3.000 hectàrees) com pels primers resultats assolits pels cellers, el futur és molt prometedor. De fet, el Consell Regulador està realitzant un nou reglament que tingui en compte tots aquests canvis.

Mentrestant, Cigales roman com la denominació d'origen més tradicional de Castilla y León. Els cellers compren el raïm a les vinyes familiars, coneguts com majuelos, on tots els treballs de manteniment i verema són realitzats generalment per les pròpies famílies.

No obstant això, la DO Cigales aquesta començant a atraure noves inversions, que s'estan traduint en l'elaboració de vins més ajustats al gust del consumidor modern.


Història


Igual que altres denominacions de la zona, Cigales abastir de vi a Valladolid ia altres ciutats durant l'època medieval. Mentre que Toro subministrava vi negre i Rueda blanc, Cigales feia el mateix amb els seus clarets. Aquests vins eren elaborats fins a dates molt recents en petits i vells soterranis agrupats com formiguers i propers a les ciutats. Sovint eren compartits per petits cellerers i tenien una profunditat d'uns deu metres.

Geografia i geologia

La DO Cigales es troba situada just al nord de Valladolid i les seves vinyes s'estenen pel nord fins a prop de Palència. La vinya és travessada pel riu Pisuerga, que ha erosionat lleugerament les terrasses de la seva riba dreta.

Els terrenys es troben a una altitud de 700-800 metres i són generalment plans. El sòl és marró clar i està format de sorra calcària i gredes guixencs que reposen sobre argiles i margues. La seva estructura és granular, feble, amb escassa pedregositat i mancat de matèria orgànica.




Clima

El clima és el característic continental de l'altiplà central, amb influència atlàntica i fortes oscil • lacions tèrmiques. Les temperatures baixen sovint dels zero graus a l'hivern i solen produir gelades fins ben entrada la primavera, el que pot convertir-se en un risc per a les collites. Els estius són força càlids i s'assoleixen els 40 º. Les precipitacions són més aviat baixes (425 mm) i es produeixen sobretot a la primavera i tardor.



Viticultura

Les varietats de raïm són les clàssiques de la vall del Duero: Tinta del País (Tempranillo), Garnatxa i Garnatxa Grís. Els raïms blanques emprades són Albillo i Verdejo, tradicionalment utilitzades per proporcionar aroma al vi rosat. Els cellers més grans estan experimentant amb Cabernet-Sauvignon, Merlot i sauvignon blanc.

La vinya sol estar plantada en vas, mentre que les vinyes més joves, la majoria de Tinta del País, solen estar subjectes amb espatlleres i de vegades incorporen sistemes d'irrigació. La verema ha estat avançada en els darrers anys i comença normalment el 26 de setembre.

Web oficial de la D.O. Cigales
Vins de la D.O. Cigales

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009