El 6 de juliol de 2009, Priorat es va convertir en la segona regió vinícola espanyola en aconseguir la Denominació d'Origen Qualificada, categoria superior reservada exclusivament a aquelles denominacions que hagin assolit les més elevades cotes de qualitat durant un dilatat període de temps. El recorregut per obtenir la categoria superior va començar l'any 2000 quan Priorat va obtenir aquest reconeixement a nivell autonòmic per part del govern de Catalunya.
El Priorat - anomenat en català Priorat - és una petita i singular àrea vinícola de negres turons en la qual des de fa vuit segles s'elabora un intens i profund vi negre reconegut per la seva qualitat i exquisitat.
Aquesta denominació situada a la província de Tarragona va saltar a la fama la dècada passada després de començar a aplicar noves tecnologies en l'elaboració del vi. Des d'aleshores, les vinyes, en els que al començament de 1980 es van plantar raïm franceses per unir-se a les autòctones, han produït els nous priorats. En l'actualitat s'han convertit en uns dels vins més coneguts d'Espanya i del món.
La qualitat dels seus vins, tant els tradicionals com els nous, es basa en un microclima i un sòl únics. És aquest terreny i la barreja de vells i nous vins el que ha fet del Priorat una de les zones de conreu més estretament observades d'Europa.
Història
Els seus orígens es remunten al segle XII, quan els monjos de la Cartoixa de Scala Dei, monestir fundat el 1163, van introduir l'art de la viticultura en aquesta terra. Segons conta la llegenda, aquest monestir rep el seu nom d'un somni que va tenir un pastor al que veia en aquest lloc una escala que portava fins a Déu.
Durant segles, els monjos del monestir es van encarregar de protegir les vinyes i els pobles de la zona, que van aconseguir un gran prestigi fins que l'estat els va apropiar el 1835. En aquest temps, les vinyes ocupaven cada racons de les muntanyes i el seu cultiu va ser continuat pels pagesos en petites parcel.les.
A finals de segle XIX, la fil.loxera va fer grans estralls a les vinyes, els terrenys van ser replantats a més de amb vinyes, amb ametllers, avellaners i oliveres. La desaparició de la major part de les vinyes de la comarca va originar que la població, empobrida per la situació, hagués d'emigrar.
Geografia i geologia
El Priorat es troba a la comarca del Priorat, situada al centre-nord de la província de Tarragona, i que es caracteritza per les seves terres de pissarra negra. Els punts més elevats de les muntanyes, dividides per les valls dels rius Siurana i Montsant, arriben als 1.124 metres. Les vinyes es distribueixen entre onze municipis de les valls, adossats a les terrasses de vessants dels turons o plantats sobre les seves escarpades pendents, arribant a estar situats en altituds d'entre 100 i 700 metres.
Aquesta zona és d'origen volcànic, el que li confereix a les seves terres un caràcter únic. La seva base, anomenada llicorella, està composta de pissarra vermellosa i negra amb petites partícules de mica, que fa que el sol es reflecteixi i conservi la calor. La superfície, d'uns 50 centímetres de gruix, està formada de pissarra descomposta i mica. Aquestes peculiars característiques obliguen a les arrels de les vinyes a assolir la base a la recerca d'aigua de pluja, substàncies nutritives i minerals.
Les qualitats tan peculiars d'aquest terreny contribueixen a la qualitat del vi, així com en l'ancoratge de les vinyes durant les fortes precipitacions i vents que caracteritzen la zona. Fins i tot en les zones on les altituds arriben als 700 metres, com en les vinyes al voltant de la Morera de Montsant, el subsòl ajuda a conferir una qualitat excepcional als vins
Clima
Tot i que el Priorat és una petita zona de conreu, s'hi concentren diversos microclimes diferents. Generalment, el clima és més extrem que el de les majoria de les àrees continentals, encara que hi ha contrastos molt marcats entre les valls i les terres altes. Així, per exemple, en aquesta zona es troben tant vents gèlids del nord, frenats en gran mesura pel massís de Montsant, com el càlid Mistral que bufa per l'est.
Els estius són llargs, calorosos i secs, encara que la temperatura pot caure fins i tot per sota dels zero graus a l'hivern. De forma ocasional poden produir gelades i pedra, així com calor excessiva a l'estiu. La temperatura mitjana anual és 15 ° C i la precipitació, 400-600 mm.
Viticultura
El raïm clàssica del Priorat és la Garnatxa Negra, que es troba en la majoria de les vinyes antics. També estan autoritzades la Garnatxa Peluda, Carinyena, Cabernet-Sauvignon, Merlot, Syrah i Cabernet. També es permet la utilització de quatre tipus de raïm blanques: Garnatxa Blanca, Macabeu Pedro Ximénez i Chenin.
Les collites solen ser molt baixes a causa del propi terreny rocós que impedeix l'acumulació d'aigua. Algunes vinyes es planten en vessants sense formar terrasses, ja que l'erosió d'aquest sòl pedregós fa que la plantació sigui pràcticament impossible.
El cultiu sol ser conduït en forma lliure mitjançant la poda en vas o en forma de emparrats amb poda Royat o Guyot. La verema comença molt tard, a finals de setembre o principis d'octubre. En l'actualitat és molt important realitzar una verema acurada i un ràpid transport del raïm a les bodegues per evitar començaments de fermentacions no controlades i l'oxidació.
Font ICEX
Web oficial D.O.Q.Priorat
Video de TV3 d'Enoturisme i El paisatge favorit de Catalunya: Priorat amb Álvaro Palacios
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada