D.O. Alella


Els vins blancs i florals d'Alella i els negres, menys coneguts, procedeixen d'una antiga àrea de vinyes que ha disminuït progressivament durant els darrers quaranta anys a causa de la pressió urbanística, fins al punt d'esdevenir una de les comarques vitivinícoles més petites de la geografia espanyola. En l'actualitat, ocupa només una tercera part de la superfície que corresponia a la DO quan va ser establerta, el 1956, tot i que el 1989 es va ampliar el territori a les pendents de les muntanyes properes a la costa.

En els anys vuitanta es van introduir noves varietats de raïm i es va modernitzar l'elaboració del negre, revelant el seu nou potencial. Els cellers són masies urbanes construïdes sempre sobre les pendents de les muntanyes que donen al mar.

L'altitud a la qual se situa l'explotació determina quines varietats es cultiven, i quina classe de vi es fa en una determinada part de la vinya.
 

Història

El vi s'ha elaborat a Alella des dels temps dels romanosy, posteriorment, també es venia a la cort d'Aragó. En els arxius de Barcelona, aquests vins apareixen com un dels favorits de la noblesa. No obstant això, Alella va patir greument la fil.loxera a finals del segle XIX. Les vinyes van ser replantades amb arrels americanes, i el vi actual és en gran part producte del treball realitzat des del final de la Guerra Civil.

En els anys vint aquesta zona era famosa per la seva Cava. Les primeres normes de la DO van ser elaborades en 1953, després que els vins comencessin a assolir tal èxit que el nom va començar a utilitzar-se en altres llocs.
 

Geografia i geologia


Mostra un mapa més gran


La DO Alella pren el seu nom d'una petita ciutat situada a 15 km al nord de Barcelona. Les vinyes s'estenen, protegits per la Serra de Parpers, des de la costa interior a les vessants de la muntanya i creixen en els pendents, amb diferent orientació.

Les vinyes més baixos, situats a 60 metres d'altitud, creixen en sòls bruns meridionals sobre roques ígnies, amb afloraments d'esquist, en una vall obert al mar. Els més alts, formats per quatre nous districtes coneguts com Vallès, es troben sobre roca calcària i l'abric de les muntanyes.

L'humus del sòl de les dues àrees és bastant sorrenc i es coneix com sauló (sorra de granit gairebé blanca que proporciona una elevada porositat així com una excel lent retenció de la calor). El riu Besòs marca el límit occidental de la zona de cultiu.

Clima

Les vinyes més vells, situats prop de la costa ia una altitud d'entre 60 i 90 metres, es troben en un clima totalment mediterrani, amb hiverns suaus i estius calorosos. Els més joves es situen en les zones més elevades i fresques, amb un clima més continental, aixoplugat de les brises de la Mediterrània.

La temperatura mitjana és de 15,8 º C i les gelades suposen un perill per als vinyes, especialment per les més joves situades a les zones més altes. Allà poden danyar les flors a la primavera o les pròpies raïm a la tardor, just abans de la collita.

És un clima bastant sec i les pluges es presenten sobretot en forma de tempestes a finals d'estiu i principis de la tardor. Les precipitacions ronden els 600 mm anuals.


Viticultura

La DO Alella es caracteritza per posseir una àmplia varietat de raïm, moltes d'elles autòctones de Catalunya, encara que les principals són Pansa Blanca (Pansa Blanca en català) i chardonnay per als vins blancs, i Garnatxa , Ull de Llebre (Tempranillo) i Merlot per als negres.

Les vinyes més velles creixen de forma lliure, mentre que les joves són posades en espatlleres de doble cortina. La densitat de les vinyes es situa entre les 2.000 i les 3.500 per hectàrea. Ja que el drenatge és bo, la terra no sempre necessita estar disposada en terrasses. El rendiment és relativament elevat en comparació amb la resta d'Espanya.
 


Varietats blanques recomanades:
Garnatxa blanca
Xarel·lo o pansa blanca
Varietats blanques autoritzades:
Chardonnay
Chenin
Macabeu
Malvasia
Moscatell de gra petit
Parellada
Picapoll blanc
Sauvignon blanc
Varietats negres recomanades:
Garnatxa negra
Varietats negres autoritzades:
Cabernet sauvignon
Garnatxa peluda
Merlot
Monastrell o morastrell
Pinot noir
Samsó, mazuela
Sumoll negre
Syrah
Ull de llebre

Web oficial de la D.O.
Papers de vi. revista de la D.O. Alella
Vins de la D.O

Videos



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009