D.O. Empordà





La zona de producció de la DO Empordà, situada a l'extrem nordoriental de Catalunya, engloba un total de 48 municipis distribuïts en dues comarques: 35 municipis de l'Alt Empordà i 13 municipis del Baix Empordà, que es delimiten en dues zones separades geogràficament.
.
La 
DO Empordà presenta una gran heterogeneïtat de terrenys, que majoritàriament són de textura sorrenca i pobres en matèria orgànica, idonis per a la producció de vins d’elevada qualitat. Generalment són àcids i estan situats des de nivell del mar fins a un màxim de 260m d’altitud.
Cal distingir les zones de la plana empordanesa, on predominen els sòls de naturalesa al·luvial, de les zones de muntanya i a les faldes de muntanya, on els sòls són de pissarra i granítics, amb paisatges de gran bellesa.
.
El tret climàtic més característic i que afecta els conreus és el fort vent del nord anomenat Tramuntana, que bufa amb ratxes que sovint superen els 120 quilòmetres per hora i que té uns efectes molt beneficiosos pel bon estat sanitari de la vinya.
Per la seva banda, els hiverns són suaus amb poques glaçades i els estius calorosos, temperats per les brises marines. La temperatura mitjana anual està compresa entre els 14 i els 16ºC. La pluviometria es situa al voltant dels 600 litres anuals. Pel que fa a la temperatura i la insolació, la zona empordanesa es situa en la regió III de la classificació Winkler i Amerine, cosa que la fa idònia per al conreu de varietats de cicle mitjà i llarg, i extraordinària per a l'elaboració de vins dolços naturals.
.
Pel que fa a les varietats negres domina la Carinyena o Samsó, que constitueix la base de la viticultura empordanesa juntament amb la Garnatxa negra (anomenada a la zona Lledoner). Aquestes varietats tradicionals es complementen amb noves varietats que es van introduint, principalment l'Ull de Llebre, el Cabernet Sauvignon, el Merlot i Syrah.
.
Les varietats viníferes blanques dominants són la Garnatxa blanca i roja i Macabeu. En molta menor proporció trobem el Moscatell, el tradicional Xarel·lo i, de nova implantació, el Chardonnay, Sauvignon blanc i Gewurztraminer.


Blancas recomendadas
Garnacha blanca o lladoner blanco
Macabeo o viura
Moscatel de Alejandría


Blancas autorizadas
Chardonnay
Gewurztraminer
Malvasía
Moscatel de grano menudo
Picapoll blanco
Sauvignon blanco
Xarello


Tintos recomendados
Samsó
Garnacha tinta o lladoner tinto


Tintos autorizados
Cabernet sauvignon
Cabernet franc
Merlot
Monastrell
Tempranillo
Syrah
Garnacha peluda
 



Web de la D.O. Empordà
Vins de la D.O. Empordà

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009