Situada a la part meridional de Catalunya, la zona vinícola comprèn les terres del Camp de Tarragona, un sector de la comarca del Priorat que exclou els vins emparats per aquesta DO i una àrea de la comarca de la Ribera d'Ebre.
Avui dia els seus aromàtics vins blancs de gran cos suposen prop de les tres quartes parts de la producció, mentre que els negres joves estan començant a trobar el seu lloc en el mercat. Aquesta zona també és coneguda per l'elaboració de vins de missa, que s'exporten molt bé.
Història
Des de fa més de mil anys, Tarragona ha estat coneguda pels seus vins negres dolços. Ja en l'època dels romans, les vinyes eren molt nombrosos i els vins s'exportaven a la metròpoli. El cultiu de la vinya va continuar creixent durant segles, fins a l'extrem que el 1900 el 54% de la província estava coberta de ceps. No obstant això, la fil.loxera va suposar un revés considerable per a la zona.
Els vins negres dolços, coneguts com Tarragona Clàssic, van permetre l'obtenció de la DO el 1947. Dotze anys després, els vins sense encapçalar també van ser inclosos a la DO pel Consell Regulador.
Geografia i geologia
La denominació se situa al sud de la província de Tarragona. Les vinyes s'estenen al llarg de la costa i s'endinsen fins al límit amb la província de Lleida. La zona de producció es divideix actualment en dos subzones.
Camp de Tarragona és la més àmplia i suposa el 70% de les vinyes, en un radi de 30 quilòmetres al nord i oest de la ciutat de Tarragona. La terra s'eleva aquí suaument des del nivell del mar fins a prop dels 200 metres d'altitud, on es troba amb les estribacions de les muntanyes que superen els 1.000 metres al Priorat. Els sòls són foscos però amb un contingut de calcària, mentre que els subsòls són generalment luvials.
Al sud ia l'oest de la ciutat de Tarragona es troba la subzona de la Ribera d'Ebre. Seves vinyes es situen en petits plans a la riba del riu Ebre a altituds que van dels 100 als 400 metres. Els terres són fèrtils i tenen un alt contingut luvial quan es troben propers al riu.
Clima
El clima és mediterrani amb influències continentals a la zona més alta de la vall de l'Ebre Les precipitacions anuals mitjanes varien entre els 475 mm a Tarragona Camp i els 650 mm a la Ribera de l'Ebre
La temperatura mitjana de l'any és de 16 ° C. Les gelades i el gel són molt ocasionals en tractar-se d'una zona protegida. Els estius són secs.
Viticultura
Hi ha tres varietats principals de raïm blanc, Macabeu, Garnatxa Blanca i Pedro Ximénez, i cinc de tinta, entre les quals s'inclouen les locals Garnatxa Negra, Carinyena i Ull de Llebre, i les foranes Cabernet Sauvignon i Merlot.
Les vinyes tradicionals i els més antics estan plantats de forma lliure amb vinyes en vas, mentre que els més recents utilitzen espatlleres. En ambdós casos, segueixen un model únic de marc real amb 1,4 metres de distància entre les vinyes a cada fila, i 2,8 metres entre les files.
La verema comença generalment durant la primera setmana de setembre.
Font ICEX
Web oficial de la D.O. Tarragona
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada