La DO Costers del Segre va ser creada fa menys de vint anys. No obstant això, en aquest curt termini, ha experimentat nombrosos canvis amb la incorporació de noves subzones i l'ús de noves varietats foranes. La sàvia barreja d'aquestes amb el raïm autòctones dóna com a resultat vins amb una marcada personalitat.
L'esforç realitzat per els cellerers de la zona s'ha vist recompensat amb la gran acceptació que estan tenint algunes marques d'aquesta zona, que han entrat amb força en el mercat, a causa de la bona relació qualitat-preu. De tota manera, el seu potencial està encara per desenvolupar per complet.
Geografia i geologia
Les vinyes estan situats a la província de Lleida i es troben dividits en sis petites subzones, que s'estenen en forma d'arc a les estribacions de la Serralada Prelitoral Catalana, a l'est de la ciutat de Lleida, on es troben amb la DO Conca de Barberà. Tanmateix, hi ha altres petites subzones al nord ia l'oest de la capital de la província.
L'orografia és bastant suau i, tot i que les vinyes es troben molt dispersos, la major part s'assenta sobre sòls bru-calcaris, amb elevat nivell de calcària, escassa argila i pobres en matèria orgànica. Les altituds varien entre els 250 i els 700 metres.
Les quatre subzones originals creades el 1988, quan es va aconseguir la categoria de DO, són: Artesa, al nord-est de Lleida; Valls de Ruicorb, a l'est, Garrigues, cèlebre pel seu oli d'oliva, i Raimat, separada de la resta a l'oest de la ciutat. Una dècada més tard van ser afegides dues subzones addicionals: Pallars Jussà, al costat de la ciutat de Tremp, a 93 quilòmetres al nord de Lleida, i Segrià, que s'estén a l'oest de Lleida, envoltant completament la subzona de Raïmat.
Clima
Aquesta zona té un sòlid clima continental, influenciat per la proximidadde les muntanyes, però amb unes precipitacions més aviat escasses. La mitjana anual es situa en els 450 mm, encara que només s'arriben a assolir els 300 mm a l'oest de Lleida. Hi ha àmplies oscil.lacions de temperatura en un mateix dia. La temperatura mitjana anual és de 14 º C a 15 ° C, però les mínimes cauen sota zero a l'hivern ia l'estiu es assoleixen els 35 º C.
Sequera, pedregades i gelades primaverals perjudiquen ocasionalment al vinya.
Viticultura
Les varietats presents a Costers del Segre inclouen tant raïm autòctones com foranes, sumant un total de catorze principals i quatre experimentals. Entre les primeres destaquen les blanques macabeu, parellada, riesling i sauvignon blanc, i les tintes Garnatxa Negra, Ull de Llebre, Trepat, Cabernet Sauvignon, Monastrell i Merlot, Pinot Noir i Syrah. Els raïms destinades al Cava ocupen la majoria de les vinyes de l'est.
Variedades recomendadas
Variedades blancas:
Chardonnay.
Garnacha blanca.
Macabeu.
Moscatel de grano pequeño.
Pansal.
Parellada.
Variedades tintas:
Cabernet sauvignon.
Samsó o carignane.
Garnacha negra.
Garnacha peluda.
Merlot.
Monestrell.
Picapoll negro.
Syrah.
Tempranillo.
Les vinyes més antigues creixen de forma lliure, mentre que les més joves es situen sobre espatlleres, en marc real, per permetre la verema mecanitzada. La densitat màxima permesa és de 2.500 ceps per hectàrea.
Les vinyes de l'oest de la província fan servir sistemes d'irrigació per tal d'esmorteir els efectes del fred i de la calor.
La verema comença generalment la primera setmana d'agost.
Vinicultura
La majoria dels cellers de Costers del Segre estan dotades amb la més moderna tecnologia: premses per gravetat per als negres i contínues per als blancs. En tots dos casos, només s'extreu el 60% del most.
La fermentació en fred és la norma. És aquest precís control, així com l'estudiada barreja entre les diferents varietats, el que concedeix a aquests vins seu particular caràcter i alta qualitat.
Font ICEX
WEB oficial de la D.O. Costers del Segre
Vins de la D.O. Costers del Segre
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada