D.O.C Rioja



Al 1925, La Rioja es va convertir en la primera regió vinícola espanyola en aconseguir la denominació d'origen. El 1991 va ser promocionada a Denominació d'Origen Qualificada, la categoria superior que pot assolir una zona viticultors i reservada exclusivament a aquelles que hagin assolit les més elevades cotes de qualitat durant un dilatat període de temps.Terra privilegiada per les seves excepcionals condicions naturals per al conreu de la vinya, l'àrea de producció de la DOQ Rioja està situada al nord d'Espanya, a ambdós marges de l'Ebre.
Els accidents geogràfics han contribuït a conformar una regió natural perfectament delimitada i diferenciada de les que l'envolten, si bé administrativament les 62.000 hectàrees de vinya protegides actualment per la Denominació es distribueixen en el territori de les tres províncies riberenques del curs alt de l'Ebre: La Rioja (43.210 has.), Àlaba (12.792 has.) i Navarra (5.991 has.). Cent quilòmetres de distància separen Haro, la localitat més occidental, d'Alfaro, la més oriental, i és d'uns 40 quilòmetres l'amplada màxima de la vall ocupat per vinyes que, en successives terrasses esglaonades, assoleixen una altitud màxima d'uns 700 m.
El tipus de sòl més característic de Rioja també resulta molt adequat per a una viticultura de qualitat, ja que té una estructura equilibrada (sorres, llims i argiles), és lleugerament alcalí, pobre en matèria orgànica i amb moderada disponibilitat hídrica durant l'estiu. En conjunt, la denominació posseeix una diversitat de sòls (argilo calcaris, argilo ferrosos i al luvials són els tres dominants), així com de microclimes (orientació de la vinya, protecció dels vents, etc.), Que atorguen als vins unes peculiaritats úniques i permeten, en funció de les varietats i tècniques de cultiu aplicades, elaborar un ampli ventall de vins amb personalitat diferenciada en el marc d'una identitat comuna perfectament reconeixible.Són les set varietats de raïm actualment autoritzades pel Reglament de la DOQ Rioja: Tempranillo, Garnatxa, Graciano i Mazuelo entre les varietats negres; Viura, malvasia i Garnatxa blanca entre les varietats blanques. L'ull de llebre, considerada autòctona de Rioja, és sens dubte la varietat més característica d'aquesta denominació, fonament de la identitat dels seus vins negres i una de les grans varietats nobles del món. Ocupa més del 65% de la superfície de cultiu i és enològica molt versàtil, capaç de produir vins molt equilibrats amb llarg envelliment.

Les fotografies són de l'Isaias, bon amic, doctor en traumatologia i com a bon Riojano, de familia viticultora.

Documentals

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009