D.O. Lanzarote

Lanzarote, l'illa més oriental de l'arxipèlag canari, es prea de posseir un dels paisatges més característics i espectaculars del món. Sobre el centre de l'illa s'estén una enorme extensió de lava negra solidificada, el que significa que cap tipus de vegetació pot créixer en aquesta zona. No obstant això, les seves vores proporcionen un terreny únic per a la vinya, ric en cendra volcànica, anomenat lapilli.

Les vinyes són plantades en forats o rases perquè les seves arrels arribin al sòl que es troba sota la cendra. A més, cada forat és envoltat amb un parapet de pedres per protegir-lo dels vents africans. Això constitueix un dels paisatges més originals i impressionants que es puguin veure, amb un aspecte lunar proporcionat pel conjunt de forats excavats.

El raïm Malvasia està plantada en més de les tres quartes parts de les vinyes.

Història

Una erupció volcànica que va durar sis anys el 1730 va deixar tota l'àrea central de l'illa coberta per una impressionant capa de lava negra. Els illencs aviat van descobrir que les vinyes, plantades per primera vegada després d'aquesta erupció, prosperaven pel fet que la lava servia per a retenir la humitat del subsòl.

Geografia i geologia

El cultiu de la vinya abasta tota l'illa (2.300 hectàrees en producció), que es divideix en quatre subzones: La Geria, la més àmplia i situada al sud; Sant Bartomeu / Tías (Masdache) al centre, Tinajo en centre - oest i Faria-Ye al nord.

Lanzarote és una illa relativament plana, on la majoria de les vinyes es troben en pendents on les altituds arriben als 300 metres. La zona més alta de l'illa està a una altitud de 670 metres, a la zona coneguda com Penya del Chache, on existeix vinya en menor quantitat.

La superfície de la major part de les vinyes està coberta de cendra negra volcànica, que impedeix el creixement d'una altra vegetació, però que té excel lents propietats de retenció de l'aigua procedent, per exemple, de la rosada. Això significa que les vinyes plantades aquí prosperen degut també a que sota la cendra, el sòl és fèrtil, format per argila o sorra sobre un llit de roca calcària.

Clima

Lanzarote és, de l'arxipèlag canari, l'illa més propera a l'Àfrica, pel que està subjecta a la influència del seu clima subtropical sec. Lògicament, les gelades són desconegudes. Les brises del mar proporcionen un temperat clima marítim. De vegades, les temperaraturas augmenten pels vents de Llevant, però la mitjana anual oscil.la entre els 16 º C i els 24 º C.

Les precipitacions són escasses i es distribueixen de manera irregular al llarg de l'any, només 200 mm de mitjana. Aquest problema s'ha intentat solucionar creant una capa protectora, bé de cendra o de sorra que evita l'evaporació de la humitat.

Els vents i les tempestes poden causar problemes ocasionals.

Viticultura

A la DO hi ha set varietats autoritzades de raïm blanc, i la Malvasia la varietat predominant, utilitzant-se tant per a l'elaboració de vins blancs secs com els semidolç i dolços. La varietat Moscatell s'utilitza principalment per als vins dolços, tot i que s'està començant a utilitzar en menor quantitat per secs.

La resta de varietats: Llista blanca, Breval, Diego, Burrablanca i Pedro Ximénez es destinen principalment a vins blancs secs.

El mètode de plantació varia lleugerament en cada subzona. A La Geria, les vinyes es planten en forats d'uns 4 metres protegits dels vents per un abric semicircular de pedres d'uns 60 centímetres d'alt. A Tinajo / Sant Bartomeu, en rases perimetrals. A Faria-Ye, a terra lleugerament arenós que hi ha sota de la cendra volcànica. Això significa que les vinyes es troben generalment molt espaiades (de 200 a 2.000 per ha).

La verema comença generalment en l'última setmana de juliol.

Vinicultura

Per a l'elaboració del vi es fan servir diferents mètodes. Així, alguns cellerers encara fermenten en velles tines de fusta, mentre que altres utilitzen el formigó i els més moderns han instal lat equips d'acer inoxidable.

Per al famós Malvasia sec, els raïms madurs es premsen lleugerament i després el vi fermentat es envelleix en bótes de roure, durant dos o tres mesos, per després ser emmagatzemat en cellers excavades a la renta.

La fermentació dels vins lleugers requereix de deu a catorze dies amb control de temperatures. La fermentació malolàctica és l'habitual.

Vins

L'estrella dels vins de Lanzarote és el seu famós Malvasia, descendent del tradicional vi canari. Encara representen més de la meitat de la producció de vi blanc, que es classifica en sec, semi-sec i Moscatell dolça.

Hi ha també vins dolços escumosos experimentals i una petita quantitat de negres de Criança, tradicionalment envellits en grans barriques de 500 litres, encara que en l'actualitat també s'estan emprant bótes més petites. Els vins lleugers tenen un mercat pròsper gràcies al turisme. Una manera elegant de dir que el tipus de turisme que recau a les illes no és gens sibarita, majoritàriament turistes anglesos i alemanys.

Cellers


Per consultar els cellers el millor és consultar la web de la D.O. Sens dubte el celler imprescindible és El Grifo. Amb el museu del vi i la biblioteca. A Barcelona trobem el Malvasia sec i semidolç a Lavinia, Vilaviniteca i El Corte Inglés

Font ICEX
Vins
web oficial de la D.O.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009