D.O. Montilla Moriles







La DO Montilla-Moriles se situa a la província de Còrdova. La vinya comparteix espai amb el blat i les oliveres, d'acord amb la famosa trilogia mediterrània: pa, vi i oli.

Montilla és una altra de les denominacions que intenta abandonar la seva clàssica imatge amb l'aposta per noves varietats de raïm i nous sistemes de producció que l'ajudin a una millor comercialització dels seus vins ia reduir els excedents, que podrien fins i tot fer perillar la conservació del patrimoni vinícola de la zona.

Els seus vins sovint es confonen erròniament amb els de Jerez, encara que la història dels vins de Montilla-Moriles és tan llarga i il • lustre com la dels seus famosos veïns. Les diferències entre els dos vins són bastant clares: el de Jerez és un vi d'aroma olives, de vegades salí, de gust molt sec, mentre que el de Montilla-Moriles desenvolupa altres aromes continentals, a farigola, romaní, a muntanya baixa. Al paladar, són vins que recorden l'avellana, mentre que els de Jerez tenen gust ametllat. A més, els fins de Montilla tenen més cos i són més oliosos, menys secs, amb una baixa acidesa i un típic final rústic, amarg.

Hi ha tres tipus bàsics de vi de Montilla: joves afruitats, de Criança i generosos, que s'aconsegueixen a través del sistema de solera i ofereixen una àmplia gamma d'estils que van des del fi o l'amontillat (inventat aquí al segle XVIII) a l' olorós.

Els vins Pedro Ximénez són de creixent importància, i fins i tot venuts de manera legal als productors de Jerez i Màlaga.

Les plantacions experimentals de raïm més netes i lleugeres, que no estan permeses a la DO, indica que s'està estudiant la idea de crear una subdenominación per produir vins negres i blancs joves.

El clima ofereix un enorme potencial per al cultiu ecològic, que comença a desenvolupar-se.

Geografia i geologia

Montilla i Moriles són dues ciutats que es troben no només en el centre de la DO, sinó també al centre d'Andalusia mateixa, a l'est de Còrdova.

Les vinyes cobreixen unes 12.000 hectàrees i s'estenen entre els 125 i els 690 metres sobre el nivell del mar. D'aquest total, 10.082 hectàrees estan classificades dins de la DO, en el centre de la zona, altres 2.680 hectàrees pertanyen a la categoria anomenada superior perquè s'assenten sobre terres albarizas. Aquestes formen una crosta que cobreix la superfície, el que ajuda a retenir l'aigua durant els llargs i calorosos mesos d'estiu.

Els terrenys sorrencs de les zones de les arenes tenen una mica de pedra calcària i produeixen moltes raïms, però no són de tan bona qualitat com els de la zona superior.

Clima

El clima és mediterrani amb un cert caràcter continental, encara que no molt acusat, per ser sec i semiàrid. Els estius són llargs, càlids i secs, amb temperatures màximes que sovint superen els 40 º C. Els hiverns són curts i freds.

Les pluges solen produir entre novembre i abril. Hi ha calamarsa de manera ocasional i les gelades són molt esporàdiques. El major risc per a la vinya, com en tota Andalusia, és la calor estival.

Viticultura

La principal raïm de la DO és la Pedro Ximénez, ideal per les condicions de cultiu de la zona. L'altra varietat característica és la Moscatell. Durant la verema, els agricultors treballen durant hores per recollir tots els raïms d'una sola vegada, i comencen quan el sucre del raïm es troba en el nivell òptim.

Altres raïm recomanades per als vins joves i afruitats són, Baladí - verdejo, Airén, Montepila. Hi ha algunes plantacions experimentals de varietats per a negres i blancs lleugers, encara que cap és permesa de moment pel Consell Regulador.

Les vinyes es planten de diverses formes, però la més comuna és la que segueix el model de marc real. En els darrers temps s'ha produït un increment del nombre de vinyes plantades sobre espatlleres, amb un espai considerable entre les diferents files per permetre la mecanització.

Els raïms que es fan servir per als vins joves són recollides molt d'hora per retenir l'acidesa. La verema comença al voltant del 20 d'agost, i és una de les primeres de tot Espanya.

 WEB oficial de la D.O. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009