La Denominació d'Origen Calatayud va ser creada l'any 1989. La superfície que ocupa s'estén sobre un terreny excepcional per al cultiu de la vinya. Les característiques dels seus vins són el resultat de la interacció del microclima, de l'àmplia gamma de sòls i d'una raïm, com és la garnatxa, amb una perfecta adaptació a la zona, produint uns vins amb una marcada personalitat.
La varietat predominant de raïm és la Garnatxa tinta, el nostre major patrimoni, amb plantacions que superen en molts casos els 50 anys d'edat i que a la zona es denominen "Viñas Viejas".
La major part de la vinya es troba ubicat en zones d'alçada, (la zona de vinyes més alta d'Aragó), en terrenys amb elevada pendent que afavoreix la ventilació de la vinya de molt difícil mecanització, realitzant-se la majoria de les tasques de conreu de forma manual.
La recerca de qualitat és el gran repte que s'ha marcat el CRDO des del moment de la seva creació i com a resultat d'ella es crea un tipus de vi denominat "Calatayud Superior" per a l'elaboració dels quals s'utilitzen criteris específics de la màxima qualitat. Com a espai cultural del vi s'ha creat el Mueso del Vi de Calatayud, ubicat a les antigues bodegues del Monasterio de Piedra (Nuévalos, a 25 quilòmetres de Calataiud), que daten del segle XII i que han estat totalment renovada amb l'habilitació de tres sales dedicada respectivament a la ciència, a la cultura ia la qualitat.
El 2005 es va inaugurar el Centre d'Interpretació a les bodegues del Mesón de la Dolores (Calatayud).
Història
El cultiu de la vinya a la zona es remunta al segle II aC C., confirmat amb la troballa d'un cup al poble celtiber de Segeda-de gran importància en la guerra numantina-, situat entre els termes municipals de Belmonte de Gracián i Mara.
La primera referència escrita sobre la gran qualitat dels vins de la Comarca es remunta al segle I i el seu autor és Marc Valeri Marcial, historiador que va néixer a la ciutat romana de Bílbilis.
Bílbilis Augusta fou una ciutat florent en la seva època i en les seves rodalies els àrabs van fundar l'actual Calataiud. Els romans van desenvolupar la vinya, els musulmans la van abandonar i els cristians van tornar a destacar la seva importància durant la reconquesta com a cultiu colonitzador.
A finals del segle XII els monjos del Císter van promoure la plantació de la vinya en aquesta zona i van fundar el Monestir de Pedra, i els seus cellers donen fe de la importància de la vinya a les terres del seu entorn.
Amb l'arribada de la fil.loxera a França les vinyes es van estendre fins a superar les 44.000 ha . Sens dubte les bones comunicacions ferroviàries de Calataiud afavorien les exportacions de vi i, en conseqüència, el cultiu de la vinya.
A la dècada dels anys 60 els viticultors s'uneixen i creen les cooperatives. Posteriorment veient la qualitat dels vins dels viticultors sol.licitar la creació d'aquesta denominació d'origen fins a la seva ratificació en 1989.
Geografia i geologia
La DO Calatayud , Se situa en la part més occidental de la província de Saragossa, a només 87 quilòmetres de Saragossa, a només a 1 hora de Madrid en AVE.
Des del punt de vista geomorfològic, la conca de Calataiud és una reproducció en miniatura de la conca de l'Ebre amb tres unitats diferenciades: les serres exteriors, l'interior de la fossa i el piemont
Es tracta d'una zona de complicada orografia, situada als peus del Moncayo i caracteritzada per una complexa xarxa hidrogràfica formada per diversos afluents del riu Ebre, com el Xaló, Jiloca i altres menors. Les vinyes baixen per la banda sud de la Serra de la Mare de Déu , Amb altituds que oscil.len entre els 550 i els 1.040 metres .
Zonificació atenent a la localització i tipus de sòls es diferencien tres categories:
Zona Baixa:
- 550 -- 650 metres .
- Sòls bru-calcaris.
- Zona de maduració més primerenca.
- Vinyes en vas i en espatllera.
- Vins càlids, potents i molt aromàtics.
Zona Mitjana:
- 650 -- 750 metres .
- Comprèn la major concentració de vinya.
- Sòls Cascajosa i argilo-ferrosos.
- Vinyes en vas i en espatllera en les últimes plantacions.
- Vins més complexos i estructurats, amb bona intensitat de color, grassos i equilibrats.
Zona d'alta:
- 750 -- 1.040 metres .
- Sòls argil-ferrosos, pissarres grises i vermelles i esquists.
- Vinyes en vas en vessants abruptes amb forta pendent.
- Vins molt personals, fins i elegants amb una excepcional fruita i toc mineral.
El terreny és ondulant assentant-se la major part de la vinya sobe sòls pedregosos, solts, molt pobres en nutrients i d'elevada proporció de calcària. Presenten bona permeabilitat i són sans.
Clima
El clima de la DO es caracteritza per la seva continentalitat, c on hiverns freds i estius calorosos. La T ª. mitjana anual és 13,1 º C, amb grans diferències entre la nit i el dia durant l'època de maduració, d' 5 a 7 mesos de gelades, les temperatures i precipitacions varien des del fons de la fossa amb temperatures suaus i precipitacions baixes, fins a les temperatures més baixes i precipitacions lleugerament superiors, a mesura que ascendim,
amb una Pluviometria mitjana de 300 a .
Sota aquestes condicions climatològiques, s'afavoreix una lenta maduració de les baies que arriben a la perfecta maduració fenòlica. Els rendiments per cep són baixos i el cultiu es desenvolupa gairebé sense incidències de plagues i malalties criptogàmiques.
Viticultura
La varietat predominant de raïm és la Garnatxa tinta,
També es conreen altres varietats negres com són l'Ull de llebre , Syrah, Mazuela, Merlot, Cabernet Sauvignon i Monastrell, i entre les varietats blanques destaquen la Viura , Garnatxa blanca, Malvasia i Chardonnay.
Les varietats negres suposen un 83,14% enfront de les varietats blanques que representen el 16,86% de la superfície total de la D. O (5.621 has).
La garnatxa ocupa una superfície de 3.195 has, representant el 56,84% de la superfície total de la DO seva distribució atenent a l'edat de la vinya és la següent:
• 20 anys: 894,40 has (15,91% del total).
• 20 - 30 anys: 447,98 has (7,97% del total).
• 30-40 anys: 617,79 has (10,99% del total).
•40 anys: 1.234,78 has (21,91% del total).
La següent varietat més implantada a varietats negres és l'ull de llebre, amb 1.056,07 has (18,79% del total).
Dins de les varietats blanques, la viura és la varietat més implantada amb 902 has. de vinya. La resta de varietats tenen escassa incidència.
La verema comença en general a finals de setembre pot allargar fins a mitjans de novembre.
Font ICEX
Web oficial de la D.O. Calatayud
Vins de la D.O. Calatayud
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada