Geografia i geologia
La Ribeira Sacra comprèn parròquies i llocs de 17 municipis situats al llarg de les riberes del Miño i del Sil, al sud de la província de Lugo i nord de la d'Ourense.
Les vinyes es situen en una àrea en forma de S que al seu torn es divideix en cinc subzones. Cadascuna d'elles té un microclima diferent, però els sòls solen ser tots luvials sobre una base de pissarra. Una altra característica comuna és l'elevada acidesa, excepte en les petites àrees no vinícoles de la Vall del Cal, a causa dels arrastres del riu.
Anant de nord a sud i després cap a l'est, es troben la subzona de Chantada, Amandi, a Monforte de Lemos; Ribeiras do Miño, l'àrea més àmplia, situada als voltants del Miño meridional; Ribeiras do Sil-Ourense a l'est, i encara més a l'est, Quiroga-Bibei.
En Chantada i en les zones de Ribeiras do Miño i Ribeiras do Sil, els sòls són semblants als d'origen granític que dominen en tota Galícia occidental, mentre que en Amandi i la resta de la Ribera do Sil responen a la tipologia de la Galícia oriental.
Clima
El clima de la Ribeira Sacra és més continental que atlàntic, amb llargs i calorosos estius i tardors temperats. No obstant això, les precipitacions són elevades (800 mm) i ajuden a conservar el característic paisatge verd de Galícia.
Les subzones del Miño gaudeixen d'unes precipitacions més altes que les de la vall del Sil: 900 mm enfront de 700 mm. Les primeres tenen unes característiques intermèdies entre la regió atlàntica de transició i la interior, amb una temperatura mitjana de 13,9 º C. Pel que fa a la vall del Sil, la temperatura mitjana és de 13,2 º C i participa de les característiques climàtiques de la regió interior.
Els vents arriben a bufar fort a la zona, ajudats per la forma de les valls.
Viticultura
Els raïms autòctones són les predominants en la denominació. Les més importants són Godello, Albariño i Treixadura per a l'elaboració de vins blancs i Mencía, Brancellao i Merenzao per als negres.
Les vinyes es troben en terrasses situades a les valls i barrancs dels rius i es caracteritzen per produir baixes collites de raïm dotades de sabors molt concentrats. Les terrasses, conegudes com bancals, són molt petites i quasi impossibles de mecanitzar. Per veremar se sol accedir a través de senders i, de vegades, fins i tot pel mateix riu. Malgrat tot, en els llocs on la terra s'anivella a banda i banda de la vall és molt més fàcil de treballar.
La verema comença generalment a mitjans de setembre.
Vins
A la DO Ribeira Sacra hi ha tres vins principals, tots ells varietals: negre de Mencía i blancs Albariño i Godello. Tots estan funcionant molt bé en el mercat.
Com que els vins es produeixen en petites quantitats ja que la seva demanda a Galícia i en alguns llocs d'Espanya és considerable, són molt difícils de trobar en el mercat d'exportació.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada