D.O. Pla de Bages





El Bagés és una petita i històrica zona vinícola que ha experimentat un renaixement gràcies al treball realitzat per les bodegues pioneres responsables de l'assoliment de la categoria de denominació regional a 1995 i després la DO nacional el 1998.

Les noves corrents es perceben en aquesta DO en tots els àmbits, ja que tant les petites bodegues familiars com les grans cooperatives continuen estudiant nous mètodes de producció i experimentant amb noves varietats de raïm. Tot això es va percebent poc a poc en els seus vins.

En l'actualitat encara predominen els raïms autòctones, especialment Picapoll i Macabeu, però tot apunta que molt aviat les varietats franceses es convertiran en el focus d'atenció, donada la seva bona adaptació al clima ia la terra de la regió.

Història

El nom de Bages es creu prové del de l'antiga ciutat romana de Bacassis, que se situava en aquesta zona. Segons un manuscrit medieval del monestir benedictí de Sant Benet, la ciutat romana va prendre el seu nom en honor a Bacus, déu del vi dels romans.

Posteriorment, l'àrea vinícola va ser coneguda durant un llarg temps com Arts. La producció va ser interrompuda durant gairebé un segle a causa de la devastació causada per la fil.loxera a finals del segle XIX.

Geografia i geologia

La DO Plà de Bages està situada a la comarca del mateix nom i les seves vinyes es troben en els termes municipals de divuit localitats de la província de Barcelona.

Les vinyes s'estenen principalment al llarg de les valls del riu Llobregat i els seus afluents. Les principals ciutats són Manresa, a 70 quilòmetres al nord-oest de Barcelona, i Arts, a l'est.

Els sòls són de dos diferents tipus en dues zones ben definides: una conca central (Plà de Bages) amb terrenys argilosos i margosos i una altitud mitjana d'uns 200 metres, i una zona perifèrica de relleu accidentat (Alt Bages), on predominen els terres de marga i calcària, amb un alt contingut de carbonat. L'altitud mitjana arriba als 500 metres.

Clima

El clima és mediterrani, però amb fortes influències continentals degut a la seva posició interior. La humitat és més baixa, els estius més calorosos i els hiverns més freds que en altres zones de Catalunya més properes a la costa.

També hi ha considerables variacions de temperatura entre la nit i el dia. Les precipitacions mitjanes se situen entre els 500 i els 600 mm i la temperatura mitjana de l'any és de 13 º C.

Viticultura

Els raïms emprades són una barreja de les varietats natives negres i blanques tradicionals -- Garnatxa juntament amb Ull de Llebre (tinta) i Picapoll (blanca) - i noves varietats conreades des que es va constituir la DO: Macabeu, Parellada, Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Merlot. A més d'aquestes, Syrah i altres raïms estan sent introduïdes de forma experimental.

Les plantacions més modernes es situen sobre espatlleres i la seva densitat varia entre les 2.000 i les 4.500 ceps per hectàrea segons el terreny.

La majoria de la producció encara es destina a l'elaboració del Cava.

Font ICEX
Web oficial de la D.O. Pla de Bages

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009