D.O. Catalunya


La DO Catalunya es va convertir en 1999 a la primera denominació autonòmica amb l'objectiu primordial de donar cobertura comercial a diferents cellers d'uns 200 municipis catalans que produeixen vins de qualitat, però que no poden vendre'ls d'aquesta manera per no comptar amb l'empara d'una DO específica. El seu reconeixement oficial va ser publicat en el BOE l'1 de març de 2001.

Està formada per unes 4.000 hectàrees de vinyes dispersos que abans de 1999 no pertanyien a cap denominació i que, per tant, no podien produir vi embotellat sota l'etiqueta DO No obstant això, es dóna la paradoxa que els cellers de la DO Catalunya que pertanyin geogràficament a una altra denominació poden elaborar vins amb l'etiqueta d'aquesta DO, ja que també són membres de la mateixa.

Història

La DO Catalunya s'ha convertit en la primera denominació autonómica d'Espanya, el que pot establir un precedent per a altres iniciatives similars en qualsevol lloc del país. Es va crear l'any 2000.

Geografia i geologia

La denominació abasta gran part de la Comunitat Autònoma de Catalunya, situada al nord-est de la península, tocant Franciaal Nord, Aragó a l'oest i el País Valencià al sud.

Clima

El clima varia en funció de les diferents àrees de vinyes. En general, les àrees costaneres tenen un clima mediterrani amb la influència de vegades de forts vents, mentre que les terres de l'interior gaudeixen d'una barreja de clima mediterrani i continental.

Viticultura

El Consell Regulador ha autoritzat trenta varietats de raïm preferents i nou permeses. Entre les primeres s'inclouen els raïms clàssiques autòctones, com el trio usat per elaborar el cava (Macabeu, Parellada i Xarel.lo) i, per als negres, Garnatxa Negra i Carinyena.

També hi ha raïms mediterrànies, com Monastrell i Boval i, recentment, s'han introduït blanques i negres com Pinot Blanc, Müller Thurgau, Gewürtztraminer, Syrah, Merlot i Pinot Noir. Les varietats alemanyes i franceses han estat fonamentals per donar als vins de la zona un nou i particular caràcter.

Varietats autoritzades i recomanades

Varietats blanques recomanades:
Garnatxa blanca
Macabeu
Parellada

Varietats negres recomanades:
Garnatxa negra
Garnatxa peluda
Samsó—, mazuela o carignan

Varietats blanques autoritzades:
Sauvignon blanc
Moscatell de gra petit o de Frontignan.
Moscatell de gra gros o d'Alexandria.
Chenin blanc
Pedro XimŽnez
Chardonnay

Varietats negres autoritzades:
Ull de llebre
Cabernet franc
Cabernet Sauvignon
Merlot
Garnatxa tintorera
Syrah


Vinicultura

La majoria dels vins posseeixen una barreja característica de raïm tradicionals i noves que varia en funció de cada zona.

Cellers

Per consultar la llista de cellers i embotelladors cal anar al web de la D.O. Catalunya.

Web oficial de la D.O. Catalunya


Font ICEX

Vins de la D.O. Catalunya

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009