D.O. Arlanza



Història

Aquesta D.O. es va crear l'any 2008 així que poca història poden tenir com a  D.O., 40 Ha plantades.

Geografia i geologia


Mostra un mapa més gran

Les característiques dels sòls de la zona són les següents:
Sòls en general profunds, amb subsòl format per roques toves (margues calcàries o calcàries disgregades penetrables per l'arrel).
El relleu és molt variat en ondulacions i vessants, en les quals es cultiva tradicionalment la vinya, en terrenys sanejats de vessant o turó, pel que no hi ha problemes d'excés d'humitat.
Hi ha abundància de terrenys arenosos, silicis, granítics i els formats per margues calcàries. En general hi ha abundància de terrenys on els elements gruixuts són abundants. Aquests poden ser bé dels carbonats, roques calcàries o bé luvials còdols i graves.
No hi ha sòls limitants per excés de sals sòdiques o clorurs, només a la conca baixa del Arlanza poden existir afloraments de guix (sulfat de calç) en petites dimensions a nivell de parcel, que es detecta fàcilment amb una anàlisi química dels horitzons superiors en la fase d'elecció de la parcel.la.
La manca de matèria orgànica és una característica endèmica dels sòls d'aquesta zona, molt favorable per a la qualitat de la vinya.
Els sòls de tipus silici, en general luvials, tenen pH baixos (6-7), però sense problemes d'alliberament d'alumini. Els sòls calcaris tenen pH elevats (7,5-8), actuant la calcària com un factor de qualitat, encara que cal fer una molt acurada elecció del portaempelt en realitzar la plantació de la parcel.la.


Clima

Es pot considerar Mediterrani, menys fresc a l'est, que varia perdent humitat i guanyant temperatura a mesura que s'avança cap a l'oest. Respecte a la Pluviometria, varia dels 800 mm. a la zona est, fins als 500-600 mm. a la zona oest. Com a factor limitant cal tenir en compte el risc de gelades primaverals. El període lliure de gelades és de 6 a 8 mesos. La durada mitjana del període sec és de 2-3 mesos a la zona est, fins a 4 mesos a la zona oest. La temperatura mínima mitjana del mes més fred és de -10,3 º C al mes de gener, que és quan la planta està en ple repòs hivernal.

Segons la classificació de J. Papadakis, el clima de la zona passa de ser de classificacions tipus hivern av / Tv. o estiu M i Règim d'humitat ME. a l'est a tipus hivern av, estiu M i Règim d'humitat Em a l'oest.

(Av: Avena fresc, Tv: Blat-civada, M: Blat de moro) Tipus hivern i estiu
(ME: Mediterrani humit, Em: Mediterrani sec) Règim d'Humitat.

Viticultura

EL consell regulador ha triat les següents varietats: Albillo, Viura,Tintilla del país, Garnacha , Mencía, Cabernet Sauvignon, Merlot i Petit Verdot

Web oficial de la D.O.
Vins de la D.O



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009