Una de les grandeses del Marc de Xerès és la versatilitat donada les diferents tipologies dels seus Vins, que s'agrupen sota tres categories generals depenent de les característiques dels mosts i del procés d'elaboració i criança que cada un d'ells és sotmès. Aquestes categories tradicionals són: Vins Generosos, Vins Generosos de Licor i Vi dolç natural.
A) Els Vins Generosos: Són vins de qualitat elaborats durant tota o part de la seva criança sota vel de flor - procés biològic que es desenvolupa mitjançant l'aparició espontània d'un vel de llevats típiques del Marc de Jerez sobre la superfície del vi i que confereix a aquests vins una sèrie de característiques analítiques i organolèptiques específiques -. En aquest tipus de vins el grau alcohòlic no serà inferior a 15 º.
Manzanilla: De color palla, aroma punyent, sec i lleuger al paladar, poc àcid, amb un grau alcohòlic de 15 º. Les especials característiques són el resultat d'un procés particular de criança sota vel de flor i del microclima de les bodegues situades a la ciutat de Sanlúcar de Barrameda. És un excel lent acompanyant per a tot tipus de tapes, així com de marisc, formatges suaus, sopes, peix blanc i Pernil. S'ha de servir fred. (Tradicionalment i segons la seva criança i envelliment es coneixen les especialitats Manzanilla Fina, Manzanilla Passada i Manzanilla olor).
Fino: De color palla o daurat, aroma punyent i delicat (ametllat), sec i lleuger al paladar, les especials característiques són resultat del seu procés particular de criança exclusiva sota vel de flor. La seva graduació alcohòlica adquirida és de 15 º. Ideal per a tota mena de tapes, així com per acompanyar sopes, marisc, peix, pernil i formatges suaus. S'ha de servir fred.
Amontillats: El seu procés particular de criança inclou una fase inicial sota vel en flor - de semblants característiques i durada que la del Fino -, seguida d'una fase de criança oxidativa. El resultat és un vi de color ambre, d'aroma avellanes, punyent atenuat, suau i ple al paladar amb un grau alcohòlic entre 16 º i 22 º. A més d'aperitius, és aliat perfecte de les carns blanques, el peix blau i els formatges curats.
Olorós: Vi sec, de color ambre a caoba, d'aroma molt acusat, que recorda la nou, de molt de cos, amb grau alcohòlic entre 17 º i 22 º. La seva criança s'inicia amb una fase sota vel de flor, continuada d'una criança oxidativa. Adequat per prendre abans dels àpats, així com amb la caça i les carns vermelles.
Palo Cortado: Vi de característiques organolèptiques entre l'amontillats - al que se li sembla a l'aroma - i l'olor - del que pren part del seu paladar, color i sistema de criança -. El seu grau alcohòlic se situa entre 17 º i 22 º.
B) Vins Generosos de Licor: S'obtenen a partir de Vins Generosos. Han de tenir un contingut en matèries reductores (Sucres) no inferior a 5 gr / l.
Medium: Vi de color ambre o caoba, amb un grau alcohòlic adquirit no inferior a 15 º i un contingut en matèries reductores no superior a 115 gr / l. En atenció a les característiques de determinats mercats, es pot utilitzar termes tradicionals com "Golden", "abocat", Amoroso ", Brown", "Milk" o "Rich".
Pale Cream: Vi de color groc pàl lid, d'aroma punyent i delicat, amb un grau alcohòlic adquirit no inferior a 15,5 º i un contingut en matèries reductores no superior a 115gr/l.
Cream: Vi de cos, de color ambre a caoba fosc, d'aroma punyent i atenuat. Amb graduació alcohòlica adquirida no inferior a 15,5 º i el seu contingut en matèries reductores oscil la entre 115 gr / li 140 gr / l. . És el producte de ensolerar units l'olor amb una proporció adequada de vi dolç. És un excel lent acompanyant de postres, així com copa llarga amb gel.
C) Vi Dolç Natural: És el procedent de raïm molt madura o assolellada, que se sotmet a una fermentació alcohòlica parcial, detinguda mitjançant l'addició d'alcohol vínic.
Pedro Ximénez: Procedent de la varietat de raïm del seu mateix nom. De color caoba fosc amb dolços aromes de pasificación, fruit de l'alt contingut en sucres del raïm de la qual procedeix. És ideal per a les postres o el berenar, ja que acompanya a la perfecció a la rebosteria.
Moscatell: Vi dolç natural obtingut mitjançant el assolat previ dels raïms de la varietat del seu mateix nom, té un color que va des de l'or al caoba segons l'edat. És un bon acompanyant per a la rebosteria.
A) Els Vins Generosos: Són vins de qualitat elaborats durant tota o part de la seva criança sota vel de flor - procés biològic que es desenvolupa mitjançant l'aparició espontània d'un vel de llevats típiques del Marc de Jerez sobre la superfície del vi i que confereix a aquests vins una sèrie de característiques analítiques i organolèptiques específiques -. En aquest tipus de vins el grau alcohòlic no serà inferior a 15 º.
Manzanilla: De color palla, aroma punyent, sec i lleuger al paladar, poc àcid, amb un grau alcohòlic de 15 º. Les especials característiques són el resultat d'un procés particular de criança sota vel de flor i del microclima de les bodegues situades a la ciutat de Sanlúcar de Barrameda. És un excel lent acompanyant per a tot tipus de tapes, així com de marisc, formatges suaus, sopes, peix blanc i Pernil. S'ha de servir fred. (Tradicionalment i segons la seva criança i envelliment es coneixen les especialitats Manzanilla Fina, Manzanilla Passada i Manzanilla olor).
Fino: De color palla o daurat, aroma punyent i delicat (ametllat), sec i lleuger al paladar, les especials característiques són resultat del seu procés particular de criança exclusiva sota vel de flor. La seva graduació alcohòlica adquirida és de 15 º. Ideal per a tota mena de tapes, així com per acompanyar sopes, marisc, peix, pernil i formatges suaus. S'ha de servir fred.
Amontillats: El seu procés particular de criança inclou una fase inicial sota vel en flor - de semblants característiques i durada que la del Fino -, seguida d'una fase de criança oxidativa. El resultat és un vi de color ambre, d'aroma avellanes, punyent atenuat, suau i ple al paladar amb un grau alcohòlic entre 16 º i 22 º. A més d'aperitius, és aliat perfecte de les carns blanques, el peix blau i els formatges curats.
Olorós: Vi sec, de color ambre a caoba, d'aroma molt acusat, que recorda la nou, de molt de cos, amb grau alcohòlic entre 17 º i 22 º. La seva criança s'inicia amb una fase sota vel de flor, continuada d'una criança oxidativa. Adequat per prendre abans dels àpats, així com amb la caça i les carns vermelles.
Palo Cortado: Vi de característiques organolèptiques entre l'amontillats - al que se li sembla a l'aroma - i l'olor - del que pren part del seu paladar, color i sistema de criança -. El seu grau alcohòlic se situa entre 17 º i 22 º.
B) Vins Generosos de Licor: S'obtenen a partir de Vins Generosos. Han de tenir un contingut en matèries reductores (Sucres) no inferior a 5 gr / l.
Medium: Vi de color ambre o caoba, amb un grau alcohòlic adquirit no inferior a 15 º i un contingut en matèries reductores no superior a 115 gr / l. En atenció a les característiques de determinats mercats, es pot utilitzar termes tradicionals com "Golden", "abocat", Amoroso ", Brown", "Milk" o "Rich".
Pale Cream: Vi de color groc pàl lid, d'aroma punyent i delicat, amb un grau alcohòlic adquirit no inferior a 15,5 º i un contingut en matèries reductores no superior a 115gr/l.
Cream: Vi de cos, de color ambre a caoba fosc, d'aroma punyent i atenuat. Amb graduació alcohòlica adquirida no inferior a 15,5 º i el seu contingut en matèries reductores oscil la entre 115 gr / li 140 gr / l. . És el producte de ensolerar units l'olor amb una proporció adequada de vi dolç. És un excel lent acompanyant de postres, així com copa llarga amb gel.
C) Vi Dolç Natural: És el procedent de raïm molt madura o assolellada, que se sotmet a una fermentació alcohòlica parcial, detinguda mitjançant l'addició d'alcohol vínic.
Pedro Ximénez: Procedent de la varietat de raïm del seu mateix nom. De color caoba fosc amb dolços aromes de pasificación, fruit de l'alt contingut en sucres del raïm de la qual procedeix. És ideal per a les postres o el berenar, ja que acompanya a la perfecció a la rebosteria.
Moscatell: Vi dolç natural obtingut mitjançant el assolat previ dels raïms de la varietat del seu mateix nom, té un color que va des de l'or al caoba segons l'edat. És un bon acompanyant per a la rebosteria.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada