Jerez-Xeresa-Sherry i Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda, ambdues situades a la província de Cadis, són dues denominacions d'origen diferents però que comparteixen les mateixes vinyes i el mateix Consell Regulador, creat el 1933.
També comparteixen un estil similar i molt antic d'elaboració del vi basat en el sistema de Soleras i criaderas, un mètode dinàmic d'envelliment en bótes (barrils de roure) que permet als vins joves prendre les característiques dels més vells.
Jerez ha exportat els seus vins des de l'època dels romans i en l'actualitat es manté com un dels vins espanyols més exportats a tot el món, amb presència en més de mig centenar de països. Bona part del seu èxit comercial a nivell internacional es deu a la dilatada vocació exportadora de les cases del Marc de Jerez, l'àmplia diversitat de tipus que ofereix i la seva adaptació a les preferències de consum de cada mercat, així com a la qualitat excepcional que aporta un sistema d'elaboració i envelliment únics.
.
La Zona de Producció del Jerez, on estan situats les vinyes, comprèn els termes municipals de Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María, Sanlúcar de Barrameda, Trebujena, Rota, Chipiona, Puerto Real i Chiclana, a la província de Cadis, a més de determinats pagaments de Lebrija (Sevilla).
.
El terra està format per terrenys ondulats, de marga calcària blanca; les seves cèlebres albarizas (alba en llatí significa blanca) són terres esponjoses i molt profundes, amb excel lent capacitat de retenció d'aigua i immillorables condicions per al desenvolupament de la vinya, reservant l'aigua de les pluges per als mesos més secs i calorosos. Altres tipus de terres destinades també a la producció de vins de Jerez són les conegudes com "fangs" i "arenes", encara que ocupen menor percentatge de superfície.
.
A més, hi ha l'anomenada Zona Criança, circumscrita a les ciutats de Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María i Sanlúcar de Barrameda per la Denominació d'Origen "Jerez-Xeresa-Sherry", que és on es troben els cellers de criança i Expedició. Només el vi procedent de la zona de criança té dret a l'ús de la Denominació Jerez. En el cas de la Denominació d'Origen-Manzanilla Sanlúcar de Barrameda, la Zona d'Criança està limitada a la ciutat de Sanlúcar de Barrameda.
.
La Denominació d'Origen es va establir en 1933, sent per tant la primera d'Espanya. Durant els darrers anys ha augmentat la gamma de vins disponibles en el mercat i, gràcies al cura dels cellerers ia les iniciatives del Consell Regulador, una petita quantitat dels vins de la denominació, amb un prolongat temps de criança, es comercialitzen amb el certificat de Vi de Jerez Amb Vellesa Qualificada, que llueixen ja en els seus contraetiquetes. Aquesta certificació del Consell Regulador s'atorga a vins amb una criança amb més de 20 i 30 anys, i dels tipus amontillats, olorós, Palo Tallat i Pedro Ximénez.
.
Tot això ha suposat l'augment dels beneficis per als productors, que la majoria reinverteixen en la millora dels seus propis cellers.
.
El clima correspon al d'una zona meridional càlida, amb important influència de l'Oceà Atlàntic. La vinya suporta en període actiu una temperatura mitjana de 17,5 º centígrads. El vent de ponent és el que aporta a la soca la humitat marítima, regant durant les matinades de l'estiu les vinyes de Jerez amb els rosades o 'blanduras'. Això actua com un factor moderador, atenuant els rigors de l'estiu del Marc i l'efecte dels càlids vents de llevant.
.
La regió gaudeix anualment de 290 dies de sol clar i intensa lluminositat, sense gelades ni pedra. La pluviositat assoleix una mitjana d'uns 600 l/m2 i es concentra en la seva major part en els mesos d'octubre a maig, proporcionant al sòl les reserves d'aigua que seran utilitzades per la planta en els mesos secs d'estiu.
.
Aquestes condicions climàtiques afavoreixen l'òptim desenvolupament de les plantes i la perfecta maduració del raïm fins al moment de la verema.
.
A Jerez hi ha només tres raïms autoritzades: Palomino Fino (també coneguda com a llista Palomino o només Llista), Pedro Ximénez i Moscatell, Aquestes dues últimes, per les seves especials característiques, s'utilitzen per l'elaboració de vins dolços naturals que reben els mateixos noms que les varietats de raïm.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada