D.O. Binissalem Mallorca


Binissalem Mallorca va ser la primera denominació d'origen balear a aconseguir aquest reconeixement en 1991. Pren el seu nom de la principal ciutat de la zona de cultiu, que se situa al centre geogràfic de l'illa de Mallorca.

Els vins tenen una marcada personalitat i notable qualitat gràcies a l'ús de varietats de raïm natives, encara que els vins més moderns s'estan elaborant a partir de la barreja amb varietats plantades recentment procedents de la península i de l'estranger i que estan començant a prosperar. La raïm autòctona manto negre està mostrant un gran potencial per a la criança, el que suggereix que aquesta zona pot produir vins en el futur.

Els cellers estan dotades de l'última tecnologia i es tracta d'empreses familiars que apliquen el criteri de château en les seves explotacions vinícoles: vinya i celler en una mateixa propietat.

Història

Els vins van començar a ser elaborats en aquesta zona pels romans. Abans que la fil.loxera arribés a l'illa tardanament a finals del segle XIX, Mallorca comptava amb més de 27.000 hectàrees de vinya i exportava fins a 300.000 hl de vi a l'any.

No obstant això, després de la fil.loxera, les vinyes van ser reemplaçats en la seva majoria per ametllers. Posteriorment es va produir un renaixement, animat en gran manera pel nou mercat turístic de vins de qualitat, encara que moltes varietats locals es van perdre. El celler més antiga que encara sobreviu en aquesta zona data de començaments del segle XVIII.

Geografia i geologia

La DO Binissalem Mallorca està situada en l'anomenada zona alta, una plana de suau relleu al nord-est de la de la ciutat de Palma. Les altituds són baixes: la mitjana oscil.la entre els 125 i els 300 metres. Al nord es troba la Serra d'Alfàbia, que protegeix a les vinyes dels vents marítims, freds i humits que bufen a l'hivern.

Els sòls solen ser solts i pobres en nutrients, amb calcària sobre argila i crostes disperses de calcària a escassa profunditat. Això els dota d'una certa capacitat per retenir l'aigua en formar una escorça protectora.

Clima

La comarca vitivinícola de Binissalem està situada en ple centre de l'illa de Mallorca i comprèn els termes municipals de Sencelles, Binissalem, Santa Maria del Camí, Consell i Santa Eugènia, ordenats de major a menor extensió de vinyes inscrits.

La Serra d'Alfàbia o de Tramuntana la protegeix dels freds vents septentrionals, originant un microclima benigne. El clima es pot qualificar de mediterrani suau, amb estius secs i calorosos i hiverns curts. La precipitació mitjana anual ronda els 450 mm .

El terreny correspon a sediments continentals quaternaris rics en materials càlcics, donant lloc a sòls bruns o marró-calcaris que en ocasions presenten horitzons de crosta calcària.

El relleu és suau. Les vinyes estan situats a una altitud que oscil la entre 75 i 200 metres sobre el nivell del mar.

Viticultura

Varietats negres:

Manto negro (principal), Callet, Tempranillo, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Syrah y Merlot.

La varietat autòctona anomenada "manto negro" és la base dels vins negres de la comarca, i ha de participar en l'elaboració d'aquests vins almenys en un 30%.

Cep de port dret, amb fulles de mida mitjana, de color verd clar i de gra més aviat gran. Ric en sucres i aromes, genera uns vins d'excel·lents qualitats i amb molt caràcter, de capa mitjana-alta. A la boca són càlids i vellutats, amb un bon final de boca i molt agradables. La seva graduació és mitjana-alta.
Varietats blanques:

Moll o Prensal Blanc (principal), Macabeo, Parellada, Chardonnay i Moscatell.

Pel què fa a les varietats blanques, la principal és l’autòctona "moll" o "premsal blanc", base dels vins blancs i espumosos, i deu participar en l’elaboració d’aquests vins en una proporció mínima del 50%. Genera uns vins de marcat caràcter fruital, de color groc pallós, molt bona estructura, intensos en sensacions molt agradables.

La varietat "moscatell" és la base dels vins tipus "muscat", que poden ser secs o dolços. També són vins florals, molt interessants i agradables.

També hi ha plantacions experimentals de Gargollasa.

Els cultius són rectangulars i la densitat de plantació oscil.la entre 2.200 i 5.000 ceps per hectàrea. La verema comença generalment en la segona meitat d'agost i finalitza a finals de setembre.



Web oficial de la D.O.
Vins de la D.O



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009