D.O. Penedès


Entre la serralada prelitoral catalana i les petites planes de la costa mediterrània, al bell mig de la depressió central, neix i madura la vinya del Penedès. Parlem d´una superfície de 1.557 quilòmetres quadrats dividits entre tres zones: el Penedès Superior, el Penedès Central i el Baix Penedès.
La influència del mar i del sol fa del Baix Penedès , una zona de clima càlid i molt suau, apte per conrear les varietats blanques tradicionals com el 
Xarel.lo i el Macabeu; a costat de varietats negres com la Garnatxal´Ull de Llebre, la Carinyena i el Monastrell.
En canvi, al Penedès Central o Penedès Mig les temperatures ja són més baixes. En les seves pendents també es cultiven el Xarel.lo i el Macabeu, que en bona part es destinaran a l´elaboració de cava. En els darrers anys, i fruit de la constant innovació i experimentació que duen a terme els viticultors de la zona, s´han introduït i aclimatat amb èxit varietats forànies com el 
Cabernet Sauvignon i el Chardonnay principalment, així com també el Cabernet Franc, elPinot Noir, el Sauvignon i el Merlot.
Resta encara la zona més interior i protegida, el Penedès Superior, amb altituts que arriben als 800 metres sobre el nivell del mar. No en va, diuen els experts que aquestes vinyes són possiblement les més altes d´Europa. Aquesta és la zona on històricament s´ha cultivat la
Parellada, varietat blanca tradicional del Penedès, però en els últims anys s´han extés les plantacions d´altres varietats blanques provinents de França i Alemanya, el Moscatell d´Alexandria, el Riesling, el Gewürstraminer i el Chenin blanc.
El sòl penedesenc és molt variat però la majoria de la terra és de conreu i respon a unes característiques similars.
Es tracta de terres profundes, ni molt arenoses ni massa argiloses, amb una bona permeabilitat i retenció per a l´aigua de la pluja. Com sol passar a les terres vinícoles de qualitat, al Penedès, el sòl és pobre en matèria orgànica, calcari i poc fèrtil.
La geologia és molt variada per l’escassa superfície que té el Penedès. Les terres de l’Alt i Baix Penedès, on hi ha principalment els conreus, estan formades per sediments miocènics, continentals i marítims de força gruix i en alguns punts recoberts per sediments quaternaris. La serralada prelitoral està formada per materials triàsics, cretàcics i eocènics. I en la serralada litoral predominen les calcàries cretàciques molt trencades, amb petits rogles de miocènic que encara es cultiven.
La superfície de vinya al Penedès és de 26.000 hectàrees, amb una densitat de 2.300 a 3.000 ceps per hectàrea i en algunes varietats emparrades com el Chardonnay o el Pinot Noir tenen una densitat de plantació de fins a 5.000 ceps per hectàrea, exigint menys producció al cep per donar una qualitat superior.
Predominen les explotacions petites i mitjanes i destaca encara una altra característica definitòria del Penedès, la majoria de cellers elaboren el vi a partir de les seves pròpies vinyes, sent responsables del producte des de l´inici del llarg procés fins al final.




mapa_enoturismePENEDÈS

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009