Tast de DO Jumilla.



La DO Jumilla apareix l'any 1966. Es troba situada en l'extrem sud-est de la província d'Albacete, que inclou els municipis de Montealegre del Castell, Fuentealamo, Ontur, Hellin, Albatana i Tobarra, i el nord de la província de Múrcia, que inclou el municipi de Jumilla el qual dóna nom a aquesta Denominació. Aquesta zona està caracteritzada per àmplies valls i planicies, solcades per muntanyes, és una zona de transició entre el litoral llevantí mediterrani i l'altiplà castellà-manchega, les altituds dels terrenys oscil·len entre els 400 i 800m.
.
Actualment la zona de producció inclou al voltant de 32.000 Has, de les quals prop del 45% es troben en la província de Múrcia i la resta en la d'Albacete, sent al voltant de 3.000 els viticultores inscrits. Els sòls d'aquesta zona són marrons calcaris, en general es caracteritzen per posseir una gran capacitat hídrica i mitjana permeabilitat (el que permet subsistir a les vinyes en condicions de sequera perllongada, aprofitant bé l'aigua disponible),són pobres en matèria orgànica, posseïxen una teixidura franca i franc-sorrenca, que els confereix una bona aireación, són de pH alt i posseïxen una baixa salinidad.
.
L'elaboració dels vins protegits es realitzarà exclusivament amb raïm de les varietats següents: Monastrell, GarnachaTintorera, Cencibel, cabernet sauvignon, Garnatxa, Merlot, Syrah i Petit Verdot, entre les tintes, i amb les varietats blanques: Airén, Macabeu, Pedro Ximénez, Malvasia, Chardonnay, Sauvignon blanc i Moscatell de gra menut. D'aquestes varietats es considera principal la Monastrell
.
S'elaboren cinc tipus  de vins: negres, rosats, blancs, dolços i vins de licor. 
.
Els vins blancs s'elaboren fonamentalment amb la varietat airén, encara que últimament estan augmentant els elaborats amb la varietat macabeo, són en general vins nets i brillants, amb tonalitats del groc-verdós al groc-pàl·lid, amb aromes afruitats, nets i frescos, en boca són lleugers i nets, destacant la seva frescor, lleugeresa i equilibri. 
.
Els vins rosats s'obtenen principalment a partir de la varietat monastrell, per rebregat d'aquestes i curtes maceracions, són vins nets i brillants, amb tonalitats molt atractives com rosa, gerdó, cirera, amb matisos morats, quant a aromes són nets i elegants, frutosos i florals, mantenint les aromes de la varietat, en boca són carnosos, saborosos i frescos, amb àmplia retronasal. 
.
Els negres estan dominats per la presència del raïm autòcton monastrell, encara que aquests també es complementen amb varietats com merlot, syrah, cabernet-sauvignon i cencibel, d'aquests vins sobretot els joves es caracteritzen per ser molt expressius en el nas, molt fruitals (fruits negres, fruites madures, cirera, maduixes, grosella), el seu fort color, generalment vermell púrpura intens, amb rivets morats, en boca tenen estructura i força, amb taninos vius i persistents, quant als de criança, a part de l'elegància de la fusta bé integrada, són saborosos, carnosos, aromáticos, complexos. 
.
Per la seva banda els vins dolços naturals i vins de licor, són vins tradicionals de gran qualitat que segueixen tenint vigència i un bon futur. 
.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

D.O. Design by Insight © 2009